Arvostelu: Dyyni

Niin hyvä on Denis Villeneuve:n uusi elokuva — Filmbladet on nähnyt Dyyni.

Oli vihdoin aika, että Dyyni sai ensi-iltansa Suomessa, pari viikkoa aikaisemmin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Tämä on ensimmäinen elokuva kahdesta suunnitellusta elokuvasovituksesta Frank Herbertin menestyskirjaan Dyyni.

Toiminta

Vuosi on 10191, ja maailmankaikkeuden kallein hyödyke on mauste, joka mahdollistaa avaruusmatkailun valonnopeudella ja tarjoaa myös suuria terveyshyötyjä ihmisille. Maustetta voidaan korjata vain Arrakisin aavikkoplaneetalta, ja Imperiumin keisari on antanut Atreidesin asukkaille tehtäväksi ottaa sadonkorjuu haltuun ja pitää planeetta turvassa.

Sen lisäksi, että muut rodut haluavat maustetta — ja ovat valmiita tappamaan saadakseen sitä - planeetalla on muitakin uhkia: ellei tappava sää uhkaa, sinun on aina varottava jättiläismäisiä hiekkakäärmeitä, jotka syövät kaiken tieltään.

Näyttelijät

Jotain, mikä todella tekee Dyyni:sta erottuvan joukosta, on elokuvassa esiintyvien upeiden näyttelijöiden käsittämätön määrä - vai miten olisi Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Stellan Skarsgård, Jason Momoa, Zendaya, Javier Bardem, Josh Brolin, Oscar Isaac ja Dave Bautista, muutamia mainitakseni?

Kaikki näyttelijät sopivat rooleihinsa kuin hansikas ja onnistuvat yhdessä luomaan universumin, joka on todella vakuuttava heti ensimmäisestä kohtauksesta lähtien - ja ruotsalaiset näyttelijät Rebecca Ferguson ja Stellan Skarsgård erottuvat rooleissaan Lady Jessicana ja pahana paroni Vladimir Harkonnenina.

Musiikki ja ääni

Kun Denis Villeneuve teki Blade Runner 2049:n, hän pyysi säveltäjä Hans Zimmer:a kirjoittamaan musiikin, ja Dyyni:ssä hän palaa kokoelmalla kappaleita, jotka auttavat luomaan tunteen siitä, että olemme hyvin erityisessä paikassa maailmankaikkeudessa.

Suuri osa musiikista muistuttaa heidän aiempaa yhteistyötään, hyvässä ja pahassa; olisin halunnut nähdä Dyyni:llä jotain täysin ainutlaatuista musiikkia. Se on kuitenkin vaikuttavan intensiivinen silloin, kun sitä tarvitaan, ja niin tunnelmallinen, että unohdat olevasi elokuvateatterissa.

Musiikin lisäksi elokuvan äänisuunnittelu on erinomainen ja tekee elokuvasta entistäkin paremman; voimakkaat efektit, kuten räjähdykset, raketit ja helikopterit, eivät kuulosta missään vaiheessa räikeältä tai liian kovalta - vaikka näin elokuvan IMAX-kamerassa.

Käsikirjoitus ja ohjaus

Frank Herbertin samannimiseen kirjaan perustuvan ja kahdesta osasta ensimmäisen osan Dyyni käsikirjoituksen on kirjoittanut ohjaaja Denis Villeneuve yhdessä Eric Roth (Forrest Gump) ja Jon Spaihts (Prometheus) kanssa.

Kun kirjasta tehdään elokuva, suurin haaste on tietysti pysyä uskollisena lähdemateriaalille ja siten tyydyttää alkuperäiset fanit, mutta ei hämmentää uusia katsojia - ja juuri siinä he onnistuvat; vaikka Dyyni onkin mutkikas tarina, jossa on paljon eri rotuja ("taloja") ja poliittinen peli, ei ole koskaan vaikea pysyä kärryillä siitä, mitä elokuvassa tapahtuu.

Kanadalaisohjaaja Denis Villeneuve - jonka uskomattoman vaikuttavasta urasta olen kirjoittanut aiemmin - todistaa jälleen kerran, että hän on nimi, jonka kanssa on varauduttava Hollywoodin suurimpiin projekteihin. En tiedä, miten hän pääsi tänne tai miten hänestä tuli niin hyvä siinä, mitä hän tekee, mutta Dyyni:n kohdalla minun on vaikea nähdä, miten kukaan muu olisi voinut tehdä sen paremmin.

Arvostelu

Dyyni on mahtava seikkailu, joka todella tekee vaikutuksen sillä, miten mukaansatempaavalta se tuntuu; se on intensiivinen ja jännittävä ja samalla helppo seurata toimintaa - vaikka en olekaan lukenut kirjaa itse.

En ole pitkään aikaan nähnyt näin hyvää elokuvaa elokuvateatterissa, ja se on myös ensimmäinen IMAX-elokuva, jonka olen nähnyt ilman liian kovaa ääntä; tämä on todella hyvä arvosana, jossa monet muut elokuvat ovat epäonnistuneet.

Koska emme ole vielä saaneet toista osaa, sen on tyydyttävä kahdeksikkoon, mutta kun toinen elokuva on valmis, arvosanaa voidaan varmasti nostaa; tällä hetkellä meillä ei ole koko tarinaa.

Arvosana

Dyyni saa arvosanan 8 ulos 10.


Tämä artikkeli käsittelee

Kirjoittanut
Jaakko Niemi

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

    Kommentti tämä artikkeli