Arvostelu: The Marvels

Carol Danvers, Kamala Khan ja Monica Rambeau saavat supervoimansa yhdistettyä Marvelin viimeisessä elokuvassa tälle vuodelle.

Avengers: Infinity War:n viime sekunneilla Nick Fury lähetti hätäsignaalin, joka oli Captain Marvelin saapumisen alku MCU:ssa. Hän sai oman elokuvansa ja auttoi sitten kukistamaan Thanosin Avengers: Endgame:ssa, mutta sen jälkeen häntä ei ole juuri näkynyt.

Nyt kuitenkin viimeinen osa on vihdoin täällä. Mutta jatkoa mihin? Tarina jatkuu ei pelkästään Carol Danversille vaan myös Kamala Khanille ja Monica Rambeaulle, joiden supersankaritarinat alkoivat Ms. Marvel:ssä ja WandaVision:ssa. Nyt on aika selvittää, miksi Captain Marvel rysähti Kamalan vaatekaappiin kirjaimellisesti.

Juoni

Carol Danvers - Captain Marvel - on jo kauan sitten ottanut identiteettinsä takaisin julmilta Kreetä hallinneilta, jotka kidnappasivat ja harhauttivat häntä ja kostanut heille. Hänen tekojensa ovat kuitenkin saaneet odottamattomia seurauksia, joten kun uusi Kreen johtaja Dar-Benn on valmis käyttämään äärimmäisiä keinoja palauttaakseen kotimaailmansa tasapainoon, Carol joutuu kantamaan vastuuta epätasapainossa olevasta universumista.

S.A.B.E.R.-astronautti Monica Rambeau tutkii toimimattomaksi menneen mustan aukon.

Kun Carol lähetetään tutkimaan outoa mustaa aukkoa, joka uhkaa häiritä koko avaruuslentoliikennettä, hänen supervoimansa yhdistyvät Kamala Khanin ja Carolin serkun, nykyisen S.A.B.E.R.-astronautin Monica Rambeaun kanssa. Nyt kolmikon on yhdessä selvittää, miten ja miksi heidän voimansa ovat yhteydessä toisiinsa ja oppia elämään ja hyödyntämään sitä universumin pelastamiseksi.

Näyttelijät

Brie Larson, Iman Vellani ja Teyonah Parris palaa rooleihinsa elokuvan päätriona Carol Danvers, Kamala Khan ja Monica Rambeau, ja Samuel L. Jackson esittää Nick Furya jo viidennentoista(!) kerran. Näemme myös Kamalan perheen, jota näyttelevät Zenobia Shroff, Mohan Kapur ja Saagar Shaikh, ja Monican äiti Marian Rambeauna esiintyy myös Lashana Lynch.

Elokuvan antagonistina toimii Kreen johtaja Dar-Benn, jota esittää Zawe Ashton, ja MCU:hun uutena hahmona liittyy myös Skrull-keisari Dro’gen roolissa nähtävä Gary Lewis. Toinen uusi kasvo on prinsessa Yania esittävä Park Seo-joon.

Kokoonpano toimii hyvin yhdessä, ja voimme huomata, että Iman Vellani tekee erittäin hyvää työtä ja on täällä jäädäkseen, ja Samuel L. Jackson on tällä hetkellä menossa autopilotilla ilman suurempia ongelmia.

Ja kyllä, Goose-kissa, joka ei ole oikeasti kissa, on myös mukana taas.

Kamala huomaa, että Goose ei ole tavallinen kissa.

Ääni ja kuva

Viime aikoina Marvel on saanut paljon kritiikkiä siitä, etteivät elokuvat ja sarjat ole visuaalisesti yhtä korkeatasoisia kuin aiemmin. En tiedä, olenko erityisen antelias, räjähdykset ja avaruus ovat helppoja luoda tai ovatko he parantuneet, mutta tässä mielestäni näyttää hyvältä. Tehosteet ovat vaikuttavia, ja elokuva käyttää väripalettia, joka sopii hyvin Marvelin universumiin.

Huomaa elokuvan alussa, että Marvel-introa on muokattu sopimaan elokuvaan, hieno yksityiskohta.

Musikki sen sijaan ei jäänyt edes mieleen, mikä voidaan ehkä tulkita negatiiviseksi. Huomionarvoista kuitenkin oli, että elokuvan trailerin kappale, Beastie Boysin Intergalactic, soi poikkeuksellisesti myös elokuvassa. Äänitehosteissa ei kuitenkaan ole mitään vikaa, ne auttavat vahvistamaan toimintakohtauksia.

Arvio

Pidin itse asiassa sarjasta Ms. Marvel ja odotin innolla näkeväni enemmän siitä, kun ilmoitettiin, että hän olisi mukana Captain Marvelin jatko-osassa. Vaikka panokset ovat korkeammat ja formaatti on suurempi, Iman Vellani on yleisesti ottaen se, joka pärjää parhaiten ja on yhtä hyvä tässä elokuvassa kuin omassa sarjassaan.

Carol Danvers osoittautuu inhimilliseksi eikä ole yhtä kova kuin aiemmin, mikä sopii elokuvan teemaan, ja Brie Larson saa näyttää pehmeämmän puolen kuin ennen, mikä onnistuu ongelmitta.

Elokuvan pahiksena on siis Dar-Benn, ja Zawe Ashton esittää epätoivoista Kreen johtajaa, jota olisin mielelläni nähnyt enemmän. Hän ei ole täysin paha, vaan haluaa, kuten Thanos, ratkaista valtavan suuren ongelman erittäin äärimmäisillä keinoilla, jotka vaikuttavat paljon viattomiin ihmisiin.

Carol ja Kamala viettävät harvinaisen rauhallisen hetken yhdessä.

Danversilla on aina ollut melko kuivaa huumoria, joka on ehkä mennyt monilta ohi ja saanut hänet näyttämään tylsältä. Kamala täydentää häntä nuorekkaalla teini-innostuksellaan, kun hän on innostunut saamaan idolinsa kanssa yhteistyötä, aivan kuten Peter Parker ja Tony Stark, kun Spider-Man teki ensiesiintymisensä MCU:ssa muutama vuosi sitten.

Tarvitseeko sitten olla nähnyt koko Ms. Marvel ja WandaVision tietääkseen, mistä Kamala ja Monica tulevat ja ymmärtääkseen elokuvan? Ei, sitä en usko. Päähenkilö, jos pitää tiivistää yhdeksi päähenkilöksi, on edelleen Captain Marvel, ja kuka nämä kaksi muuta ovat, selitetään lyhyesti mutta riittävästi elokuvassa. On tietysti hyödyllistä todella nähdä sarjat, mikä on itsestäänselvyys.

Ohjaaja Nia DaCosta on luonut elokuvan, joka vaikka toiminnan, supervoimien ja tuhoutuvien maailmojen keskellä on perimmältään tarina perheistä ja siitä, kuinka paljon niiden tuki merkitsee kasvamisessa ja haasteiden kohtaamisessa. Ei vain Kamalan ja hänen perheensä, vaan myös Carolin ja Monican, jotka yhdistyvät uudelleen monen vuoden jälkeen. Jopa elokuvan pahis haluaa itse asiassa vain pelastaa planeettansa ja kansansa (perheensä), vaikka hän, kuten useimmat supersankarisuperviholliset, menee hieman liian pitkälle yrittäessään tehdä sen.

Vaikkahtuvat taistelukohtaukset, joissa kolmikko vaihtaa jatkuvasti paikkaa keskenään, ja tarinan paikka suuremmassa kokonaisuudessa, en voi olla ajattelematta, että se tuntuu hieman pidemmältä jaksolta Ms. Marvel. Siinä ei sinänsä ole mitään negatiivista, mutta olisin silti toivonut jotain hieman räjähtävämpää. Kun elokuva kuitenkin ottaa paukkuja, se tekee sen hyvin, mutta nyt on valittu enemmän perheaiheinen teema, ja sitä meidän on suhteutettava.

Zawe Ashton esittää Dar-Benniä, joka äärimmäisillä keinoilla haluaa pelastaa planeettansa.

Vaikka voi tuntua vapauttavalta, että elokuva ei tällä kertaa ole superpitkä (kesto vain 1 tunti 45 minuuttia), niin juuri lyhyt kesto sai meidät ehkä jäämään roikkumaan muutamien irrallisten juonikäänteiden kanssa, joista olisi halunnut tietää enemmän. Tosin ei mitenkään supervälttämätöntä, mutta ehkä ne selviävät tulevaisuudessa.

Ja juuri niin, yksi viimeinen asia. Kun elokuva päättyy, jää istumaan. Marvelin tavaramerkki on, että ensimmäisten lopputekstien jälkeen on vielä yksi kohtaus, ja se on melko tärkeä MCU:n tulevaisuuden kannalta. Et halua sivuuttaa sitä.

Elokuva The Marvels saa ensi-iltansa Suomen tänään, 8. marraskuuta.

Traileri

Arvosana

The Marvels saa arvosanan 7 ulos 10.

Yhteenveto

Marvel tarjoilee lyhyen, charmikkaan, hauskan ja sopivan kummallisen seikkailun, jossa on sydäntä, mutta samalla tilaa muutamalle toimintakohtaukselle ja muutamalle hienolle tappelulle. Tyypillinen sarjakuvaelokuva!


Tämä artikkeli käsittelee

Kirjoittanut
Essi Hakala

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

    Kommentti tämä artikkeli