Parhaat Found Footage -elokuvat

Yksi suosituimmista menetelmistä kauhuelokuvien tekemiseen on niin kutsuttu Found Footage – Tässä meidän suosikkielokuviamme!

Mikä on Found Footage?

Aloittakaamme alusta — Mitä tarkoitetaan Found Footagella? Jo 1999 The Blair Witch Project-sarjan menestys johti siihen, että Found Footage-elokuvia alettiin tehdä yhä isommilla budjeteilla. Näissä elokuvissa teeskennellään, että elokuvamateriaali on löydetty yleisölle tuntemattoman tapahtuman jälkeen.

Elokuvantekijät huomasivat yksinkertaisesti, että tämä oli todella tehokas tapa luoda ennen kaikkea kauhuelokuvia, sillä ne tuntuivat aidommilta, ja sillä ne tarjosivat paljon uusia tapoja säikyttää yleisöä.

Kun teeskennellään että elokuva on löydetty, niin voi lisäksi usein tehdä elokuvat halvemmalla, sillä tavoite on silloin saada kuva näyttämään mahdollisimman amatöörimäiseltä. Tällä tavalla yhä laajempi joukko elokuvantekijöitä pystyivät tekemään pelottavia elokuvia suhteellisen helposti ja halvalla, esitettäväksi elokuvateattereissa.

Parhaat Found Footage-elokuvat

7. The Taking of Deborah Logan

Elokuvat joissa demonit ottavat haltuun ihmiskehoja eivät ole harvinaisia kauhuelokuvagenressä, mutta elokuvassa The Taking of Deborah Logan tämä tehtiin Found Footage-elokuvana, mikä osoittautui erittäin toimivaksi. Elokuvassa kuvaustiimi valmistautuu dokumentoimaan Deborahin Alzheimerin tautia yhdessä hänen tyttärensä kanssa, mutta hyvin nopeasti he huomaavat, että jotain muuta on oikeasti tekeillä.

Vaikuttaa siltä että Alzheimerin tauti ei ole ainoa asia joka on iskenyt Deborah Lohaniin.

Elokuva erottuu massasta etenkin Lohania näyttelevän Jill Larsonin takia. Hän on yllättävän hyvä, ja muuttuu nopeasti huomaavaisesta vanhuksesta, kauhistuttavaksi monsteriksi. Elokuvan lopussa on hyvinkin kuvauksellisia kohtauksia, joten ole varovainen, jos tiedät olevasi herkkä.

6. Creep

Creepissä aivosyövästä kärsivä Josef (Mark Duplass), toivoo että hänen elämänsä viimeiset hetket taltioidaan filmaajan Aaronin (Patrick Brice) toimesta. Elokuva on aluksi melko leppoisa, mutta melko nopeasti selviää, että kaikki ei ole kohdallaan — päähenkilö Aaronin työkeikka muuttuu selviytymistaisteluksi.

Päähenkilö ja käsikirjoittaja Mark Duplass elokuvassa Creep.

Creep on käsikirjoitettu, filmattu ja näytelty kahden päähenkilön voimin, ja on todellinen todiste siitä, että hyvän kauhuelokuvan voi tehdä tässä teemassa kokonaan ilman budjettia. Kunnioitusta herättävää, vaikkakin elokuva ei ehkä sovi kaikille.

5. As Above, So Below

Elokuvassa As Above/So Below seurataan joukko arkeologeja, kun he tutkivat katakombeja Pariisin katujen alla etsiessään Nicholas Flamelin “viisasten kiveä”, jonka väitetään pystyvän muuttamaan tavallisia metalleja kullaksi.

Arkeologit Scarlett ja George tutkivat Pariisin katakombeja elokuvassa As Above, So Below.

Alhaalla käy kuitenkin selväksi, että he eivät enää ole yksin, ja ryhmältä alkaakin nopeasti hämärtyä todellisuudentaju. Vakuuttava kauhuelokuva, joka hyödyntää Found Footage-menetelmää erinomaisella tavalla.

4. Hell House LLC

Elokuvassa Hell House LLC, eräs nuorisoporukka haluaa luoda oman kummitustalon. Valitettavasti käy kuitenkin ilmi, että talolla on erittäin synkkä historia, ja kummallisia asioita alkaa tapahtumaan. Viisi vuotta erään tapahtuman jälkeen jossa 15 henkilöä murhattiin talossa, dokumenttiryhmä palaa taloon ja haastattelee eloonjääneet.

Nuoret jotka yrittävät luoda oman kummitustalon elokuvassa Hell House LLC.

Tässä elokuvassa on sekoitettu videopätkiä sekä dokumenttielokuvasta, että uhrien omasta “löydetystä” filmistä. Tämä tehokas tyylikeino pitää tunnelman oikeanlaisena, ja pitää elokuvan mielenkiintoisena loppuun asti.

3. Blair Witch Project

Elokuva The Blair Witch Project kertoo kolmesta nuorukaisesta, jotka matkustavat yhdysvaltalaiseen pikkukaupunkiin löytääkseen lisää tietoa myyttisestä murhaajasta nimeltä Blair Witch. Tarinaa markkinoitiin todellisuuteen perustuvana, kun elokuvaa julkaistiin, ja väitettiin jopa että elokuvan hahmot olivat kadonneet oikeasti. Tämä ei tietenkään ollut totta, mutta se toi lisää puhtia konseptiin, ja aiheutti sen että valkokankaan tapahtumat näyttäytyivät katsojille erityisen pelottavina.

Klassinen kohtaus elokuvasta The Blair Witch Project.

Vaikka The Blair Witch Project ei välttämättä loista kovin kirkkaasti verrattuna moniin modernimpiin saman teeman elokuviin, niin se ansaitsee mielestäni ehdottomasti pronssimitalin juuri sen takia, että se herätti koko Found Footage -genren henkiin. He jotka ovat nähneet tämän elokuvan elokuvateattereissa ymmärtävät kuinka pelottavia Found Footage -elokuvat voivat olla, jos niitä markkinoidaan ja leikataan oikealla tavalla.

2. Cloverfield

Elokuvassa Cloverfield saamme seurata New Yorkissa asuvia teinejä. Nuorisobileet keskeytyvät, kun kaupunkiin hyökkää massiivinen hirviö, ja teinit joutuvat pakenemaan kaupungista selviytyäkseen hengissä. Elokuva on hieman erilainen Found Footage -elokuva siinä mielessä, että siinä on käytetty paljon erikoistehosteita, Tästä huolimatta se on silti erittäin viihdyttävä, ja siinä on monia todella rankkoja kohtauksia.

Yksi päähenkilöistä elokuvassa Cloverfield, yhdessä kadulla taistelevien sotilaiden kanssa.

Cloverfield on melko kallis Hollywood -elokuva, vaikka se päällisin puolin näyttäytyy aivan samanlaisena Found Footage -elokuvana niin kuin muutkin tällä listalla. Tässä mielessä se on eräänlainen hybridi — Toisaalta todellinen blockbuster, mutta toisaalta klassinen Found Footage -elokuva, jossa on hirviöitä pimeissä käytävissä. Elokuvan ohjaajana toimii Matt Reeves, jonka tuorein elokuva on SOTA APINOIDEN PLANEETASTA, ja sitä ennen hän ohjasi elokuvan Let Me In.

1. Rec

Ykköspallilta löytyy espanjalainen kauhuelokuva [Rec], missä saamme seurata journalistia, joka vierailee asuintalossa missä infektiotauti on puhjennut — kohta selviääkin, että infektio tekee uhristaan Zombien. Kaupunki päättää nopeasti eristää talon, ja tästä syystä journalisti ja kuvaaja (jonka filmiä saamme nähdä) jäävät jumiin taloon.

Seuraamme Ángela-journalistia espanjalaisessa kauhuelokuvassaRec.

[Rec] on äärimmäisen tehokas ensinnäkin siksi, että se erittäin hyvin tehty. Toisaalta siinä käytetään nerokasta kuvauskeinoa, missä hahmot käyttävät kameraa nähdäkseen mitä niistä huoneista löytyy, mihin he eivät kenties muuten edes uskaltaisi mennä. Tällä tavalla katsojat joutuvat menemään pelottaviin tilanteisiin ensimmäisinä, ja tämä korostaa oivalla tavalla sitä, miten pelokkaalta ja haavoittuvalta tuntuu, kun joutuu jakamaan talon verenhimoisten Zombien kanssa.

Elokuvasta on myös tehty amerikkalainen versio samalla teemalla, missä Jennifer Carpenter (Dexter) näyttelee pääosaa — katso Quarantine lisätietoja varten.


Tämä artikkeli käsittelee

Kirjoittanut
Essi Hakala

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

    Kommentti tämä artikkeli