Arvostelu: 1899

Kuinka hyvä on oikeasti kaikkien huulilla oleva trillerisarja 1899?

Sarjaluojaduo Jantje Friese ja Baran bo Odar ovat jälleen tositoimissa Dark -jättimenestyksen jälkeen — Tässä meidän arvostelumme Netflix-sarjasta 1899.

Juoni

Sarja 1899 sijoittuu vuoteen 1899, ja käsittelee Lontoosta New Yorkiin matkalla olleen matkustaja-aluksen tapahtumia. Keskellä Atlanttia havaitaan hätämerkki aiemmin kadonneelta sisaralukselta, ja kapteneeni päättää nopeasti ryhtyä miehistön pelastusyritykseen.

Aluksen matkustajat eivät kuitenkaan haluaisi poiketa reitiltä pelastusoperaation takia, sillä melko nopeasti käy ilmi, että heillä kaikilla on salaisuuksia — toinen toistaan synkempi. Aikovatko he vaarantaa salaisuuksiensa paljastumista, jos reittimatkasta tulee pelastusoperaatio?

Kunnioitusta herättävä laajuus

Ei ole epäilystä siitä että 1899-projekti on erittäin kunnianhimoinen. Kaikki eri kansanryhmät puhuvat omaa äidinkieltään, saamme m.m. kuulla italiaa, tanskaa, japania ja saksaa. Tämä on vaikuttava yksityiskohta, joka tuo sarjalle nosteen alussa. Loppua kohden tämä vahvuus muuttuu kuitenkin heikkoudeksi, kun kerta toistensa jälkeen hahmot ymmärtävät toisiaan paljon paremmin paksujen kielimuurien läpi, kuin mitä olisi realistista odottaa.

1899:n näyttelijäkaarti yhdessä sarjan luojien Jantje Friesen och Baran Bo Odarin kanssa.

Idea siitä että on laaja joukko hahmoja, joilla kaikilla on synkkä menneisyys, vie vääjäämättä ajatukset Lostiin. On itse asiassa oikein jännittävää saada nähdä kaikkien hahmojen taustatarinat ja alkuperät. Näitä ei kuitenkaan tutkita riittävän perinpohjaisesti, jotta siitä tulisi kunnolla palkitsevaa.

Vaikutelma

Kun Dark oli yksi parhaista näkemistäni sarjoista, niin minulla oli luonnollisesti melko korkeat odotukset uuteen 1899-projektiin. Tietyltä kantilta katsottuna se onkin mielestäni hyvin onnistunut. Sarja on hyvin tunnelmallinen, äärimmäisen kunnianhimoinen ja paljon parempi kuin monet muut sarjat juuri nyt.

Se kärsii kuitenkin Netflix-syndroomasta, missä sarjoja venytetään paljon pidemmiksi kuin mihin niillä olisi rahkeita. 1899 olisi ilman muuta voinut olla kaksi jaksoa lyhyempi, ja sillä olisi voinut olla nopeampi tempo. Tämä olisi palvellut kaikkia muita paitsi Netflixiä. Loppujen lopuksi sarjalla ei valitettavasti ole järin paljon sanottavaa. Se myöskään ole erityisen jännittävä tai pelottava, ja se on kuten sanoin aivan liian hidas tämäntyyppiseen tarinaan.

Sarja lopetetaan

Netflix ilmoitti äskettäin että sarja lopetetaan ensimmäisen tuotantokauden jälkeen. Ilmeisesti se oli kallis, eikä sellainen jymymenestys jota Netflix olisi toivonut. Siitä huolimatta että ensimmäinen kausi ei ollut huippuhyvä, niin petyin kuitenkin hieman. Olisin mielelläni katsonut tätä enemmän, jotta olisin nähnyt mihin tarina olisi vienyt.

Dark-sarjaa voi suositella kaikille jotka olivat kiinnostuneita 1899-sarjasta.

Suosittelen silti kaikille 1899-sarjasta tykänneille katsomaan sarjaluojien edellistä sarjaa, joka myös löytyy Netflixistä; Dark — Sarja käsittelee aikamatkoja, ja on siisteimpiä sarjoja mitä olen katsonut.

Positiivisesti

  •   Tunnelmallinen
  •   Jännittävä mysteeri

Negatiivinen

  •   Sarja on liian hidas
  •   Heikko loppu

Arvosana

1899 saa arvosanan 6 ulos 10.

Yhteenveto

1899 on tunnelmallinen sarja, joka kuitenkin etenee liian hitaasti, ja jolla ei loppupeleissä ole riittävästi kerrottavaa. Se on kuitenkin äärimmäisen kunnianhimoinen, ja näyttää jälleen kerran että sarjan luojilla on mystiikan ja jännityksen luomisen taito hallussaan.


Tämä artikkeli käsittelee

Kirjoittanut
Jaakko Niemi

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

    Kommentti tämä artikkeli