Arvostelu: 1917

Elokuvantekijä Sam Mendes rikkoo rajoja sotaelokuvassa 1917, jossa kaksi nuorta sotilasta vaarantavat henkensä päästäkseen vihollisten rajan yli ensimmäisen maailmansodan aikana.

Kertomus

Elokuva sijoittuu ensimmäisen maailmansodan ja Operation Alberich -tapahtuman aikana, jolloin Saksan armeija teki taktisen vetäytymisen vahvistaakseen puolustuslinjaansa Pohjois-Ranskassa. Iso-Britannian armeija tulkitsi vetäytymisen merkiksi siitä, että Saksa oli lähellä antautumista, mikä sai britit suunnittelemaan aamunkoitto hyökkäystä.

Nähtyään ilmakuvia uudesta Saksan rintamalinjasta brittikenraalit ymmärtävät, että kyseessä on väijytys, ja yli 1 600 miehen hengen pelastamiseksi kaksi nuorta sotilasta (Chapman ja MacKay) saavat tehtäväkseen ylittää vihollisen rajaa yrittäessään varoittaa hyökkääviä brittijoukkoja.

Käsikirjoitus ja ohjaus

Elokuva on saanut inspiraationsa ensimmäisen maailmansodan sotatarinoista, jotka Sam Mendes:n isoisä Alfred Mendes kertoi hänelle, ja vaikka Saksan vetäytyminen tapahtui todellisuudessa, tämä kahdelle sotilaalle annettu tehtävän on kuvitteellinen tarina.

Mendes kirjoitti käsikirjoituksen yhdessä Krysty Wilson-Cairns:n kanssa (Last Night in Soho, Penny Dreadful), ja tarina on sekä uskottava että mukaansatempaava alusta loppuun.

Näyttelijät

Kahden sotilaan päärooleja, joita saamme seurata suurimman osan elokuvasta, esittävät George MacKay (Marrowbone, Ophelia) ja Dean-Charles Chapman (Game of Thrones, The King), jotka molemmat ovat uskomattomat hyvät rooleissaan. Kukaan heistä ei ole aiemmin tehnyt erityisen suuria rooleja, mutta he sopivat täydellisesti pääroolissa tässä elokuvassa.

Muuten elokuva on täynnä kuuluisia näyttelijöitä, joilla on pieniä rooleja, mukaan lukien Andrew Scott (Sherlock, Fleabag), Benedict Cumberbatch (Doctor Strange, The Imitation Game), Mark Strong (Shazam!) ja Colin Firth (The King's Speech). Jokainen esittää roolinsa erittäin uskottavaksi, mikä osoittaa Sam Mendes:n todella hyvää ohjausta.

Valokuvaus

Kun Sam Mendes alkoi suunnitella elokuvaa, hän oli varhain päättänyt erityisen yksityiskohdan; koko elokuva toistetaan yhtenä pitkänä jaksona. Haudoissa, kaupungeissa ja jokien yli kamera seuraisi kuvaa leikkaamatta – ja tulos on hämmästyttävä.

Asia on niin, että Mendes ja kuvaaja Roger Deakins (jotka molemmat työskentelivät yhdessä Bond-hitin Skyfall parissa) eivät ole tyytyneet pitkiin videopätkiin, vaan haastavat itsensä kuljettamalla kameraa köysillä, nostureilla, autoissa ja kävelleen. Vaikka tämä saattaa kuulostaa temppulta, se tekee siitä vaikuttavan elokuvan jota en ole nähnyt monta kertaa aiemmin.

Seuraamme sotilaita minne he menevätkin, ja todellakin kohtausten välillä ei ole näkyviä leikkauksia; ne ovat täysin saumattomia, ja jokainen otos on myös todella pitkä, mikä antaa valtavasti uskottavuutta, vaikka se vaatisi näyttelijöiltä paljon.

Arvostelu

Odotukseni olivat korkealla kun astuin saliin koska 1917 on ollut useiden Oscar-ehdokkuuden saaja ja voitti myös parhaan draaman Golden Globen. En todellakaan ollut pettynyt. Ensimmäisestä kuvasta sen näkee, että tämä on jotain erilaista, ja kun elokuva oli ohi, olin täysin syventynyt ja vaikuttunut.

En ole luultavasti nähnyt näin intensiivistä ja realistista sotaelokuvaa Saving Private Ryan jälkeen, ja se kertoo paljon. Tämä elokuva on uskomattoman stressaava, samalla kun se tarjoaa sekä väreitä että kyyneleitä.

Vaikka elokuva näyttääkin eksklusiiviselta blockbusterilta, se on syvästi henkilökohtainen tarina kahdesta nuoresta sotilasta, josta kerrotaan. Elokuvan todellinen vahvuus piilee keskittymisessä sodasta kärsiviin ihmisiin eikä itse sotaan.

1917 on mestariteos, sekä visuaalisesti että kerronnallisesti – enkä ole vähääkään yllättynyt, jos elokuva voittaa parhaan elokuvan, parhaan käsikirjoituksen ja parhaan kuvaustyön Oscarit. Olisiko vuoden paras elokuva voinut näkyä jo tammikuussa?

Arvosana

1917 saa arvosanan 10 ulos 10.


Tämä artikkeli käsittelee

Kirjoittanut
Jaakko Niemi

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

    Kommentti tämä artikkeli