Arvostelu: Oppenheimer

Oppenheimer tekee vaikutuksen kuin vain harvat elokuvat ovat tehneet aiemmin.

Yksi ihmiskunnan tärkeimmistä tapahtumista oli ensimmäisen atomipommin luominen - kilpailemaan osallistuivat USA, Hitlerin Saksa ja Venäjä - mutta kuka oli mies amerikkalaisen Manhattan-projektin takana, nimeltään Robert J. Oppenheimer?

Juoni

Elokuva seuraa Oppenheimerin elämää, aluksi opiskelijana Harvardin yliopistossa ja sitten teoreettisena fyysikkona matkustamassa ympäri Eurooppaa tapaamaan muita tutkijoita ja luennoitsijoita teoreettisessa fysiikassa. Lopulta hänelle annetaan tehtäväksi johtaa Manhattan-projektia, jotta USA voi voittaa Saksan ja Venäjän kilpailun maailman ensimmäisen atomipommin kehityksessä.

 Cillian Murphy

Florence Pugh roolissa Jean Tatlock ja Cillian Murphy roolissa Robert J. Oppenheimer.

Kuitenkin käy ilmi, että maailman ensimmäisen joukkotuhoaseen luominen asettaa suuria vaatimuksia sekä henkiselle että fyysiselle terveydelle, eikä Oppenheimer pidättele mielipiteitään tai poliittista osallistumistaan - hän taisteli välttääkseen maailmanlaajuisen tuhon ydinaseiden käytöstä johtuen.

Näyttelijät

Oppenheimer sisältää kaikkien aikojen pisimmän näyttelijäluettelon - Robert J. Oppenheimerin roolissa nähdään Cillian Murphy, ja muissa rooleissa ovat Gary Oldman, Matt Damon, Emily Blunt, Florence Pugh, Gustaf Skarsgård, Jason Clarke, Josh Hartnett, Casey Affleck, Kenneth Branagh, Rami Malek, Olivia Thirlby, Alden Ehrenreich ja Robert Downey Jr..

Jack Quaid ja Gustaf Skarsgård rooleissaan Oppenheimer.

Elokuva etenee nopealla tahdilla ja roolit voivat olla niin pieniä kuin yksi repliikki, mutta kaikki näyttelijät sopivat rooleihinsa täydellisesti. Erityisesti Cillian Murphy, Robert Downey Jr. ja Kenneth Branagh tekevät vaikutuksen - todella erinomaiset suoritukset.

Käsikirjoitus ja ohjaus

Tämän elokuvan ainutlaatuiseksi tekee se tapa, jolla Christopher Nolan tekee elokuviaan - hän punoo yhteen eri aikajaksot, tapahtumat ja hahmot kiehtovalla tavalla. Tällainen elämäkerta voi helposti käydä tylsäksi, varsinkin kun kyse on teoreettisesta kvanttifysiikasta, mutta Oppenheimer ei koskaan käy tylsäksi; päinvastoin, se on yksi jännittävimmistä elokuvista, joita olen pitkään aikaan nähnyt.

Tom Conti Einstein Oppenheimer

Tom Conti roolissa Albert Einstein Oppenheimerissa.

Se on kauhistuttava tarina kerrottavaksi, sekä Oppenheimerin henkilökohtaisella tasolla että atomipommin kehityksen ja sen ensimmäisten käyttökertojen osalta, ja se on tehty kauhistuttavalla tavalla. Viesti on selvä; ydinaseet voivat pyyhkäistä ihmisyyden pois.

Musiikki

Ruotsalainen säveltäjä ja musiikkituottaja Ludwig Göransson palaa heidän ensimmäisen yhteistyönsä jälkeen Nolanin edellisessä elokuvassa, Tenet, ja on sanottava, että se on henkeäsalpaava ääniraita räjähdyksien ja atomien voimakkaiden kuvien kera.

Arvostelu

Oppenheimer nostaa riman sekä elämäkertaelokuville että draamaelokuville yleensä. Se on elokuvatislaus, joka koostuu suurelta osin kuulusteluista ja todisteluista. Silti sitä on jännittävää katsoa - juuri siksi, että se on leikattu niin, että aina mietit, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Benny Safdie roolissa Edward Teller Oppenheimerissa.

Siinä on paljon omaksuttavaa, paljon nimiä muistettavana ja paljon poliittista liikehdintää ymmärrettäväksi, ja vaikka välillä voi olla vaikeaa pysyä mukana, kaikki tulee vaikuttavalla tavalla yhteen elokuvan lopussa. Christopher Nolan tekee elokuvia kuin harvat muut ohjaajat tällä hetkellä - ehkä kukaan ei voi haastaa häntä elokuvissa, jotka ovat sekä älyllisiä että jännittäviä samanaikaisesti.

Teatteriensi-ilta

Oppenheimer saa ensi-iltansa Suomen elokuvateattereissa tänään, 21. heinäkuuta 2023.

Arvosana

Oppenheimer saa arvosanan 9 ulos 10.

Yhteenveto

Oppenheimer on paikoitellen taianomainen ja kauhistuttava kokemus, ja sen ainoa todellinen haittapuoli on sen kolme tuntia kesto. Hyvin harvat ohjaajat - ellei peräti kukaan - pystyvät tekemään elokuvia yhtä mielenkiintoisiksi kuin Christopher Nolan juuri nyt.


Tämä artikkeli käsittelee

Kirjoittanut
Jaakko Niemi

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

    Kommentti tämä artikkeli