Arvostelu: Avatar: The Way of Water

Avatar: The Way of Water on saanut ensi-iltansa Suomessa — mutta kuinka hyvä se oikeasti on?

Juoni

Ihmiset palaavat Pandoraan tehtävänään asuttaa ihmisiä sinne, sillä maapallo on tuhoutumassa. Heidän täytyy kuitenkin pysäyttää senhetkisen isoimman uhkansa: Na'vi-klaanien kapinan johtajan, toruk makto (Jake Sully). Siksi ryhmä avatar-sotilaita herätetään henkiin, johtajanaan aiemmin kuollut kenraali Miles Quaritch. Ryhmän tehtäväksi muodostuu Sully-perheen pysäyttäminen, ja Na'vi-kansan kesyttäminen, jotta planeetan valtaus onnistuisi.

Miles Quaritch (Stephen Lang) kuoli viime elokuvan lopussa, mutta herätetään nyt uudestaan henkiin avatarin muodossa

Onnistuvatko Jake ja Neytiri lapsineen pakenemaan viidakossa heitä jahtaavilta sotilailta? Voisiko sen sijaan olla mahdollista paeta vesiväen luo? Sinne matkaamme elokuvassa Avatar: The Way of Water.

Fokus lapsissa

Se mikä on muuttunut, on, että Jake ja Neytiri muodostavat nyt heidän neljän lapsensa kanssa (Neteyam, Lo'ak, Kiri ja Tuktirey/Tuk) perheen. Tässä elokuvassa seurataan pääasiassa heidän elämäänsä, ja molemmat päähahmot viime elokuvasta pysyttelevät enemmän taka-alalla lopputaisteluun asti.

Kiri (Sigourney Weaver) vierailee usein laboratoriossa, missä heillä on vanha avatar-ruumis edellisestä elokuvasta

Tässä elokuvassa seurataan käytännössä ainoastaan edellä mainittua perhettä, ja heidän uusia tuttavuuksiansa, maalla ja merellä. Sikäli Avatar: The Way of Water on huomattavasti suppeampi elokuva kuin edeltäjänsä, omaan makuuni jopa hämmästyttävän paljon suppeampi. Yllätyin siitä kuinka tiivisti seurataan vain näitä hahmoja, ja että elokuvassa ei ole olemassa muuta eteenpäin vievää elementtiä, kuin näiden hahmojen jahtia.

Käsikirjoitus ja ohjaus

James Cameron on sekä käsikirjoittanut että ohjannut tämän elokuvan, ja hänellähän on ennestään portfoliossa sellaisia elokuvia kuin Titanic, Terminaattori, Aliens, Terminator 2: Judgment Day ja True Lies, Avatarin lisäksi. Tämän kyllä huomaa elokuvassa, hyvässä ja pahassa. Toisaalta hän on kiistatta paras toimintaohjaaja joka on olemassa, nykyisyydessä ja menneisyydessä. Tämä näkyy selvästi etenkin elokuvan kolmannessa ja viimeisessä osassa, joka on erityisen vaikuttava.

Avatar: The Way of Water suorastaan kuhisee näyttäviä kohtauksia. Tässä näkyy Oona Chaplinin hahmo Varang.

Toisaalta hän ei ole parhaimmillaan kun pitäisi kirjoittaa muuta dialogia kuin toimintadialogia. Tämän asian pitää vain ottaa niin kuin se on: elokuva on täynnä kliseisiä “one linereita”, joista ovatkin ajan myötä tulleet osaksi hänen viehätysvoimaansa. Hän kirjoittaa stereotyyppisesti ja kliseisesti viihdytysarvoa varten, ja mielestäni tämä toimii, jos siihen on varautunut.

Visuaalinen olemus

Loppupeleissä se mikä laittoi elokuvan Avatar kartalle, oli sen uraauurtavat visuaaliset tehosteet. Ja nyt kyllä huomaa, että Cameron ja Wetan jengi on oppinut miten tehdä realistisen näköistä vettä, tässä se on kauttaaltaan fotorealistista. Elokuvassa Avatar: The Way of Water on iso määrä kohtauksia, joita en olisi uskonut animoiduiksi jos en olisi tiennyt toisiaan, ja ihmisiä on kohtauksissa ylipäätänsä todella vähän.

Vesiväki Metkayina ovat vihreämpiä ihosävyltään, ja heillä on evät sekä käsivarsissa että hännässä.

Ei voi välttyä ihailemasta tämän elokuvan teknisiä saavutuksia, meille spektaakkeleiden faneille ei ole tällä hetkellä olemassa parempaa. Todennäköisesti saamme odottaa useita vuosia ennen kuin tuleekaan mitään vastaavaa, ehkä vuoden 2024 jatko-osaan asti?

Vaikutelma

Hieman yskivän alun jälkeen, sekä hahmot että tarina saivat jalansijaa, ja on pakko myöntää että loppua kohden saattoi silmä vähän kastua. Siitä on kuitenkin useita vuosia, kun viimeksi itkin elokuvaa katsellessa. Elokuvan viimeinen osa ei muistuta mitään aiempaa nähtyä, ja se sekoittaa virkistävästi ideoita elokuvista Titanic, Terminaattori ja Aliens..

Meksikolainen ohjaaja Guillermo del Toro sanoi äskettäin, että ei olisi voinut ohjata tätä elokuvaa ilman James Cameron, ja olen samaa mieltä. Tämä on eri tasolla.

Ronal (Kate Winslet) on parantaja Metkayina-klaanissa.

Niin kauan kun on valmistautunut siihen, että tämä elokuva on pienempi kuin edeltäjänsä, ja että se suurelta osin keskittyy Na'vin ja meren eläimien tutustuttamiseen, niin tulee tykkäämään tästä elokuvasta. On myös ilmeistä, että elokuva toimii siltana kolmanteen elokuvaan, joka saa ensi-iltansa joulukuussa 2024.

Avatar: The Way of Water sai ensi-iltansa Suomessa 14 joulukuuta 2022.

Positiivisesti

  •   Suuri seikkailu
  •   Tunteellisempi kuin ensimmäinen elokuva

Arvosana

Avatar: The Way of Water saa arvosanan 9 ulos 10.

Yhteenveto

Uusi avatar-elokuva “The Way of Water” on vaikuttava sekä teknisesti että tunnetasolla, vaikkakin seikkailu on huomattavasti pienempi kuin edeltäjässä. Elokuvan viimeinen osa vie käsitteen “toiminta” ihan uudelle tasolle.


Tämä artikkeli käsittelee

Kirjoittanut
Essi Hakala

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

    Kommentti tämä artikkeli