Arvostelu: Black Panther: Wakanda Forever

Jatko-osa vuoden 2018 menestyselokuvalle Black Panther on täällä, mutta vastaako se todella odotuksia?

Black Panther sai Oscar-ehdokkuuksia seitsemässä eri sarjassa ja voitti niistä kolme, joten luonnollisesti jatko-osaan kohdistuu korkeita odotuksia. Mutta voiko elokuva täyttää näitä odotuksia Chadwick Bosemanin traagisen poismenon jälkeen?

Suunnitelmat Black Pantherin jatko-osasta jouduttiin laittamaan jäihin, kun Boseman kuoli vuonna 2020. Miten jatkaminen olisi mahdollista ilman häntä? Päätettiin melko nopeasti, ettei häntä korvattaisi elokuvassa toisella näyttelijällä eikä myöskään lisättäisi digitaalisesti niin kuin tehtiin prinsessa Leian kohdalla elokuvassa Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker Carrie Fisherin poismenon jälkeen. Tämän päätöksen myötä elokuva piti käsikirjoittaa uudelleen, ja siksi kuvausten aloittaminen viivästyi useita kuukausia.

Juoni

Saamme elokuvan, jossa kuningas T'Challa on kuollut. Kun Wakanda suree kuningastaan, muut maat näkevät mahdollisuuden hyökätä maahan. Wakanda on nyt avoimesti näyttänyt, miten mahtava se on, pääasiassa koska se on ainoa maa maailmassa, jossa esiintyy vibranium-metallia.

Jotkut Talocanin asukkaista ovat sinisiä.

Kun Wakanda ei kovin innokkaasti jaa vibranium-metallia muun maailman kanssa, aloitetaan muuallakin etsintöjä metallin löytämiseksi. Silloin herää nukkuva karhu, jolla on potentiaalia tulla yhtä mahtavaksi kuin Wakanda.

Näyttelijät

Vaikka edellisestä elokuvasta puuttuukin pääroolin esittäjä, näemme edelleen useita tuttuja kasvoja ensimmäisestä elokuvasta. Angela Bassett palaa valtaistuimelle kuningatar Ramondana kuninkaan kuoltua ja hänen tytärtään Shuria näyttelee Letitia Wright. Danai Gurira näyttelee edelleen Okoyea. Lupita Nyong'o nähdään taas Nakiana ja M'Bakua näyttelee Winston Duke. Näemme myös muita tunnettuja kasvoja, joista ainakin yksi oli minulle iso yllätys, mutta en mainitse nimiä, jotta kaikilla säilyisi jännitys.

Elokuvassa on kuitenkin myös uusia kasvoja. Meksikolainen Tenoch Huerta näyttelee pääantagonistia, vedenalaisvaltakunta Talocanin johtajan. Teinimonilahjakkuutta Ririä näyttelee puolestaan Dominique Thorne. Riri saa muuten oman Disney+-sarjan ensi vuonna.

Angela Bassett näyttelee kuningatar Ramondaa.

Näyttelijöistä erottuvat positiivisessa mielessä Angela Bassett ja Tenoch Huerta omien valtakuntiensa johtajina, kun taas Letitia Wrightin suoritus Shurina on pienoinen pettymys. Mielestäni hän ei ole parhaimmillaan. Hahmo leviää liian moniin suuntiin ja siihen on tietenkin myös vaikuttanut ohjaaja Ryan Coogler. Ehkä hän kasvaa rooliinsa tulevaisuudessa.

Ääni ja kuva

Erikoistehosteet tekevät elokuvan visuaalisesta ilmeestä upean, joskin tämä pätee nykyään melkein kaikkiin elokuviin. Muutama kohtaus tosin tuntui hieman epätarkalta. Syy voi piillä siinä, ettei Cooglers ole tottunut kuvaamaan anamorfisesti, tai sitten kuvaajan toiminnassa voi olla puutteita. Tämä ei kuitenkaan häiritse kokonaisuutta millään tavalla.

Musiikki on myös hyvää, ja aivan kuten ensimmäisessäkin elokuvassa, kapellimestarina toimii ruotsalainen Ludwig Göransson. Hän voitti Oscarin elokuvasta Black Panther, ja en usko, että hän tulee toistamaan tuon tempun, joskin isompiakin ihmeitä on tapahtunut. Myös äänitehosteet ovat erinomaisia, joka tietenkin on odotettavaa nykyajan elokuvissa.

Vaikutelma

Elokuva on pitkä ja vaikkei se tunnu liian pitkältä, olisi se kyllä voinut olla lyhyempikin. Ymmärrän kuitenkin, että uuden hahmon (Namor), ja kokonaisen uuden valtakunnan ja kansan esitteleminen vie aikaansa. Lisäksi pitää vielä kunnioittaa kuollutta kuningasta, luoda uusi musta pantteri sekä kertoa tarina.

Tenoch Huerta elokuvan antagonistina Namorina.

Black Panther: Wakanda Forever on monella tapaa hyvä toimintaelokuva ja ehkä se näyttäytyy myös erilaisena tulevaisuudessa. Tällä hetkellä tuntuu kuitenkin siltä, että siitä puuttuu jotakin. Elokuvaa katsoessa ei ole mahdollista olla miettimättä, että Chadwick olisi voinut olla pääroolissa. Hänellä oli eräänlaista ryhdikkyyttä ja läsnäoloa, joka muilta puuttuu, ja kun uusi musta pantteri huutaa “Wakanda forever”, se tuntuu vain tyhjältä kai´ulta.

Elokuvan vahvimpia kohtauksia ovat ne, jotka juhlistavat edellistä Bosemanin näyttelemää Black Pantheria. Kun mukautettu erikoisintro soi elokuvan alussa, on vaikeaa pitää kyyneleet poissa. Elokuva tuntuukin enemmän kunnianosoitukselta Bosemanille kuin Marvel-elokuvalta, mutta niin sen varmasti pitääkin olla.

Black Panther: Wakanda Foreverin maailmanensi-ilta oli 9. marraskuuta ja vaikka se ei ole Marvel-elokuvien parhaimmistoa, se on silti kaikille Marvel-faneille näkemisen arvoinen.

Traileri

Arvosana

Black Panther: Wakanda Forever saa arvosanan 6 ulos 10.


Tämä artikkeli käsittelee

Kirjoittanut
Essi Hakala

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

    Kommentti tämä artikkeli