Arvostelu: No Time To Die

Daniel Craig päättää Bond-elokuvien pentalogiansa tyylillä.

15 vuotta on kulunut siitä, kun Daniel Craig teki ensiesiintyminen James Bondina vuonna Casino Royale, jolloin elokuvasarja sai erittäin kaivatun uuden alun. Kun No Time to Die-elokuvan maailmanensi-iltaa lykättiin pandemian takia lähes puolitoista vuotta, on nyt tullut aika sanoa hyvästit maailman kuuluisimman salaisen agentin roolihahmolle.

Kertomus

James Bond on jäänyt eläkkeelle ja elää rauhallista elämää Jamaikalla, mutta mikäpä loma kestää ikuisesti. Häntä lähestyy vanhaa ystävä ja CIA-agentti Felix Leiter, joka tarvitsee apua kidnapatun tiedemiehen pelastamisessa. Tässä vaiheessa James tuntee, että hän on saanut tarpeekseen tästä elämästä, ja kieltäytyy aluksi. Kun hän myöhemmin saa selville tarkalleen minkä parissa tutkija työskenteli, James muuttaa mielensä ja palaa takaisin peliin.

Kuten kaikki tyypilliset Bond-tarinat, tämäkin vie sankarimme kouralliseen eri maihin ympäri maailmaa, mutta tällä kertaa panokset ovat aiempaa korkeammat ja henkilökohtaisemmat.

Näyttelijät

Pääosassa nähdään Daniel Craig:n lisäksi jälleen useita tuttuja kasvoja. Jeffrey Wright palaa CIA-agent Felix Leiterinä, Ralph Fiennes jatkaa M:n roolissa, Naomie Harris on neiti Moneypenny, Rory Kinnear avustaa M:ää Tannerina, Ben Whishaw on fiksu Q:na, Christoph Waltz juontaa suunnitelmia Spectre-johtaja Blofeldin roolissa, ja Léa Seydoux on ensimmäinen nainen, joka on esittänyt maalaistyttöä kahdessa elokuvassa peräkkäin 60-luvun lähtien, kun hän näyttelee jälleen kerran Madeleine Swannia.

On selvää, että mukana on paljon aiemmista elokuvista tuttuja kasvoja, mutta se ei tarkoita, ettei mukaan mahtuisi myös uusia.

Bondin päävastustaja elokuvassa on terroristi Ljutsifer Safin, jota esittää Rami Malek (Bohemian Rhapsody). Uutta 00-agenttia Nomia esittää Lashana Lynch (Captain Marvel) ja Felix Leiterillä on kaksi uutta CIA-kollegaa Logan Ash ja Paloma, joita esittävät Billy Magnussen (Game Night) ja Ana de Armas (Blade Runner 2049).

He ovat saaneet kasaan vahvan, laajan ja hyvin toimivan kokoonpanon. Jos jotain valittamista on, niin se, että Malek ei saa tilaisuutta esitellä laajaa rekisterinsä, mutta se ei oikeastaan ole hänen vikansa, vaan pikemminkin se, että Safin ei ole yhtä värikäs roisto kuin vaikkapa Bardem:n Silva Skyfall:ssa. Toisessa päässä Daniel Craig:n käsin valitsema Ana de Armas loistaa loistavasti aivan upeana aloittelijana(?) Palomana Kuubassa kuvatussa kohtauksessa.

Musiikki

Hans Zimmer huolehtii musiikista, ja kuten niin usein, hän tekee sen loistavasti. Bombastinen, nopeatempoinen ja tunteisiin vetoava Zimmer pystyy käsittelemään kaikenlaisia teemoja.

Elokuvan tunnuskappaleen esittää tällä kertaa Billie Eilish, ja sen nimi on yllättäen No Time to Die. Hyvin Bond-elokuvamainen ja sopiva kappale, joka on jo voittanut Grammyn. Nähtäväksi jää, meneekö se myös Oscarille asti, mutta se olisi kolmas Bond-elokuva peräkkäin, joka voittaa parhaan laulun Oscarin, kun sekä Adele että Sam Smith voittivat työstään elokuvissa Skyfall ja Spectre.

Bond. James Bond.

Craig:n elokuvat liittyvät toisiinsa tavalla, jota aiemmat Bond-elokuvat eivät ole tehneet; kyseessä on pikemminkin elokuvien sarja kuin sarja itsenäisiä elokuvia. Kaikissa elokuvissa on punainen lanka, ja jokainen elokuva perustuu edellisten elokuvien tarinaan, mikä tarkoittaa, että katsojana sinut palkitaan siitä, että pysyt mukana toiminnassa, ja saat aha-hetkiä ja hienovaraisia viittauksia siellä täällä, ja sitä minä todella arvostan.

Saat siis eniten irti No Time to Die-elokuvasta, jos sinulla on neljä edellistä elokuvaa tuoreeltaan mielessäsi. Sattumalta(?) kaikki Bond-elokuvat ovat tällä hetkellä katsottavissa Viaplayssa, ja ne kannattaa ehdottomasti katsoa uudelleen ennen tämän viimeisen osan katsomista.

James on osoittanut neljässä edellisessä Daniel Craig-elokuvassa hyvin erilaista tunnerekisteriä kuin aiemmat Bond-versiot. Hän ei ole vain jäinen hurmuri, joka tekee velvollisuutensa, vaan hän sekä rakastaa että suree, eikä viides elokuva ole poikkeus.

Huikeat 163 minuuttia, No Time to Die on pisin Bond-elokuva, mutta siitä huolimatta se ei tunnu kovin pitkältä. Cary Joji Fukunaga, joka ohjasi - ja kirjoitti käsikirjoituksen - onnistuu vaihtamaan toimintakohtauksia rauhallisempiin kohtauksiin, jotta hengähtäisit paremmin, joten elokuva ei tunnu liikaa tai liian hitaalta.

Minun silmissäni tämä on kaikkien aikojen toiseksi paras Bond-elokuva - vain Skyfall päihittää sen - ja arvokas päätös Craig:n Bond-sarjalle. Tee itsellesi palvelus, mene katsomaan No Time to Die elokuvateatteriin. Odotus on ollut sen arvoista.

Trailer

Arvosana

No Time to Die saa arvosanan 8 ulos 10.


Tämä artikkeli käsittelee

Kirjoittanut
Jaakko Niemi

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

    Kommentti tämä artikkeli