Arvostelu: Spider-Man: Kohti Hämähäkkiversumia

Spider-Man: Kohti Hämähäkkiversumia, joka voitti Oscarin parhaana animaatioelokuvana, vie sinut matkalle erilaisiin ulottuvuuksiin.

Viime vuonna Disney ja Pixar jäivät nuolemaan näppejään parhaan animaatioelokuvan Oscar-valinnassa, kun Marvel-seikkailu Spider-Man: Kohti Hämähäkkiversumia täysin ansaitusti voitti.

Juoni

Elokuvassa Spider-Man: Kohti Hämähäkkiversumia Peter Parker (joka, niin kuin me kaikki tiedämme, on hämähäkkimies) kuolee. Tämän jälkeen poika nimeltä Miles Morales saa pureman radioaktiiviselta hämähäkiltä, ja myös hänelle alkaa kehittyä samanlaisia kykyjä kuin hämähäkkimiehelläkin oli.

Samaan aikaan Kingpin tekee kokeita maanalaisessa laboratoriossaan. Näissä kokeissa useat eri ulottuvuudet nivoutuvat yhteen, ja yhtäkkiä toisenlaisista maailmoista alkaa ilmestyä hyvin erityyppisiä hämähäkkimiehiä, mm. slusk-hämähäkkimies, noir-hämähäkkimies ja sika-hämähäkkimies. Yhdessä nämä yrittävät sitten pysäyttää Kingpinin kokeet ja samaan aikaan päästä takaisin omiin ulottuvuuksiinsa.

Käsikirjoitus ja ohjaus

Elokuvan on käsikirjoittanut Phil Lord, yhdessä Rodney Rothmanin kanssa, ja itse idea on myös Philin kädenjälkeä. Juuri käsikirjoitus onkin yksi elokuvan vahvimmista valttikorteista. Se on niin ytimekäs ja hyvin suunniteltu, että elokuva tuntuu heti kättelyssä erittäin uskottavalta, huolimatta siitä että juoni on aika omalaatuinen.

Rodney Rothman on ohjannut elokuvan yhdessä Bob Persichettin ja Peter Ramseyn kanssa. Näistä vain Ramsey on aiemmin ohjannut elokuvia. Hän ohjasi suosittua Rise of the Guardians.

Kahdelle muulle tämä on siis debyyttielokuva.

Ääninäyttelijät

Aiemmin melko tuntematon Shameik Moore antoi äänensä Miles Moralesille, jota siis puree radioaktiivinen hämähäkki Peter Parkerin kuoleman jälkeen. Muissa rooleissa Hailee Steinfeld ääninäyttelee Gwen Stacya (Milesin ihastus), ja Mahershala Ali kuullaan Milesin isänä, poliisina nimeltä Aaron Davis.

Heidän lisäkseen elokuvassa on myös paljon muita onnistuneita äänisuorituksia — esimerkiksi Jake Johnson näyttelee slusk-hämähäkkimiestä, ja Chris Pine näyttelee samaisen hahmon vauhdikkaampaa versiota. Kirsikkana kakun päällä on Nicolas Cagen suoritus noir-universumin alakuloisena hämähäkkimiehenä — ja yleisesti ottaen kaikki äänet tuntuvat erittäin sopivilta hahmoilleen.

Kuva ja valo

Olisi outoa arvostella Spider-Man: Kohti Hämähäkkiversumia ilman että mainitsisi kuvan, sillä vaikka kyseessä on animaatioelokuva, tässä elokuvassa on tehty erinomaista työtä oikeanlaisen valon, tunteen ja kuvamuotoilun aikaansaamisessa. Jokainen kohtaus on niin upea, että välillä on jopa vaikeaa keskittyä elokuvaan, kun jämähtää ihastelemaan kuvamaisemaa.

Tällaisen helmen luoneella Sony Pictures Animationilla ei tunnu olevan mitään rajoja luovuuden suhteen. Mikään animaatioelokuva ei ole ikinä tehnyt minuun yhtä isoa vaikutusta kuin mitä Spider-Man: Kohti Hämähäkkiversumia teki.

Musiikki

Vaikka musiikki elokuvassa Daniel Pemberton on hyvin tehty, se on ehkä silti se osa elokuvasta, joka tekee pienimmän vaikutuksen. Pemberton, joka aikaisemmin on kirjoittanut musiikin esimerkiksi elokuvaan Molly's Game ja joka myös kirjoittaa musiikin tulevaan elokuvaan Motherless Brooklyn, ei missään nimessä tee mitään väärää musiikin suhteen tässä elokuvassa. Se on tunteikas ja mahtipontinen silloin, kun sen kuuluu olla, mutta se ei kuitenkaan missään vaiheessa erikseen erotu tai tuo tunnistettavuutta tähän elokuvaan.

Vaikutelma

Spider-Man: Kohti Hämähäkkiversumia on viihdyttävä elokuva, jossa on paljon toimintaa, tunnetta ja naurua. Koko elokuva on äärimmäisen hyvin tehty, ja välillä mietin mistä tällainen elokuva tuli.

Käsikirjoitus ja musiikki on huippuluokkaa, mutta erityisesti designissa ja animaatiossa se on selkeästi edellä kaikkia muita viime aikoina julkaistuja animaatioelokuvia.

Ei ole yllättävää, että elokuva voitti Oscarin parhaana animaatioelokuvana, se palkinto meni ehdottomasti oikeaan osoitteeseen.

Arvosana

Spider-Man: Kohti Hämähäkkiversumia saa arvosanan 8 ulos 10.


Tämä artikkeli käsittelee

Kirjoittanut
Jaakko Niemi

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

    Kommentti tämä artikkeli