Arvostelu: The Last of Us - Kausi 1

Hehkutetusta videopelistä tuli hintava HBO:n TV-sarja. Onko se sinun aikasi arvoinen?

Oli vuosi 2013, kun videopeli The Last of Us julkaistiin ja saavutti ison suosion. Hyvin kirjoitettu tarina oli tärkeä syy siihen, miksi peli sai niin paljon hehkutusta kuin se sai. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin aika on kypsä siihen, että tarinasta tulee TV-sarja. Hauska yksityiskohta on myös se, että pelin kirjoittajana toiminut Neil Druckmann on käsikirjoittanut myös TV-sarjan yhdessä Craig Mazinin kanssa, joka on aiemmin käsikirjoittanut mm. minisarjan Chernobyl.

Maailma on viittä vaille tuhoutunut. On kulunut 20 vuotta siitä kun pahanlaatuinen sieni-infektio levisi kulovalkean tavoin ympäri maapallon ja valtasi ihmisten aivot. Ihmiskunta teki mitä pystyi estääkseen leviämisen, mutta mitään ei ollut tehtävissä. Nyt maailma on raunioitunut, ja he jotka eivät vielä ole saaneet tartuntaa, taistelevat selviytyäkseen.

Arpeutunut selviytyjä Joel tulee ylipuhutuksi tehtävään, jossa hänen yhdessä Tessin kanssa tulee huolehtia siitä, että teini Ellie saapuu vahingoittumattomana perille erääseen kapinatukikohtaan, joka sijaitsee kaukana siitä karanteenialueesta, jossa he parhaillaan ovat. Joe, joka alkuun on vastahakoinen, ottaa tehtävän vastaan osin luvatun palkkion vuoksi ja osittain, jotta hän mahdollisesti voisi löytää kadonneen veljensä samalla reissulla. Päärooleissa Joeta ja Ellietä näyttelevät erinomaiset Pedro Pascal (The Mandalorian) ja Bella Ramsey (Game of Thrones), jotka molemmat ovat loistavia läpi sarjan. Heidän keskinäinen kemiansa on upea, ja sitä mukaan kun suhde kehittyy, he tekevät sitä molemmat myös itse.

Joskus täytyy olla hiirenhiljaa selviytyäkseen.

Jopa neljä alkuperäisen pelin ääninäyttelijöistä näyttelee myös TV-sarjassa. Merle Dandridge näyttelee Marlenea aivan niin kuin pelissä, ja myös Joel, Ellie ja Tommy pelistä (eli Troy Baker, Ashley Johnson ja Jeffrey Pierce), palaavat TV-sarjaan, joskin pienemmissä rooleissa.

Muissa rooleissa näemme Diego Luna Joelin Tommy-veljenä, ja Anna Torv Tessinä. Matkan varrella tapaamme myös Murray Bartlettin (Frank), Nick Offermanin (Bill) och Melanie Lynskeyn (Kathleen).

Ei ollut kulunut kuin 20 minuuttia ensimmäisestä jaksosta (81 min), kun olin jo kuin tarrautunut kiinni ruutuun. Toimintaa tai jännitystä ei kuitenkaan ole ihan koko ajan sarjassa, vaan välillä on rauhallisempia jaksoja jotka voivat jopa tuntua hieman hitailta. Tarina on kuitenkin koko ajan hyvin kerrottu, ja kaikki kohtaukset vievät juonta eteenpäin. Hahmot kehittyvät ja tarina syventyy koko ajan matkan varrella.

Ei ole ainoastaan tartunnan saaneet, jotka muodostavat uhan matkan varrella, Suurin uhka tulee itse asiassa muista terveistä ihmisistä. Rosvot, kapinalliset, orjakauppiaat ja muut eri tavoilla epätoivoiset, jotka tekevät mitä vaan selviytyäkseen, ovat suurin uhka. Heillä on kiteytetysti hyvin vaarallinen matka edessään.

Maailmanlopun nopeudesta on jäänyt runsaasti todisteita.

Pitkä matka tarjoaa vuorotellen kauniita (joskin autioita) maisemia, ja vuorotellen pimeitä kujia ja autioituneita kaupunkeja. Sammal ja muu kasvusto peittävät lähes kaiken, mikä koko ajan muistuttaa siitä, että ihmiset ovat melkein poissa ja luonto riehuu vapaana.

Joelilla ja Elliellä on molemmilla menneisyys, josta he eivät mielellään puhu muille. Kun railakas Ellie ja varautuneempi Joel kuitenkin väkisin joutuvat viettämään paljon aikaa yhdessä, ja luottamaan toisiinsa selviytyäkseen, niin he molemmat pehmenevät toisiinsa. Sekä Pascalille että Ramseylle kuuluu kunniamaininta siitä, miten he kuvastavat tätä kehitystä.

Tarinallisesti ensimmäinen kausi noudattaa melko tarkasti videopelin tarinaa, joskin tietyissä kohdissa tapahtuu syventämistä. Jos olet pelannut pelin, tunnistat varmasti melkein kaiken myös sarjassa. Kuulostaa ehkä vähän tylsältä, että he eivät juurikaan ole muuttaneet mitään, mutta toisaalta, miksi muuttaa voittavaa konseptia? En usko, että on hirveästi epäilyksiä siitä, että tämä on paras videopeliin perustuva sarja ikinä.

The Last of Us saa ensi-iltansa Suomessa HBO Max 16 tammikuuta, ja on ehdottomasti aikasi arvoinen.

Arvosana

The Last of Us saa arvosanan 8 ulos 10.


Tämä artikkeli käsittelee

Kirjoittanut
Essi Hakala

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

    Kommentti tämä artikkeli