Arvostelu: Top Gun Maverick

36 vuoden jälkeen on vihdoin aika saada jatkoa klassikolle Top Gun - lentäjistä parhaat — tässä on Top Gun: Maverick!

Käsittely

Yhdysvaltain laivaston tehtävänä on estää vierasta valtiota rikastamasta uraania tehtaassa, jota ympäröivät vuoret ja ilmatorjuntaohjukset suojaavat hyvin. Tehtävä vaikuttaa mahdottomalta, mutta yksi entinen lentäjä voisi ratkaista tehtävän: Maverick (Cruise), joka on tunnettu ainutlaatuisista — ja luvattomista — manööveristä Top Gun - lentäjistä parhaat.

*Amiraali Cyclonea näyttelee Jon Hamm.

Amiraali Cyclone (Hamm) värvää - vastoin parempaa tietoaan - Maverickin, joka suostuu toimimaan lentokouluttajana joillekin Amerikan parhaista hävittäjälentäjistä. Aikaa heidän uudelleenkouluttamiseensa on enää alle kolme viikkoa, ja kysymys kuuluu, onko edes mahdollista tehdä se, mitä lentäjiltä vaaditaan?

Näyttelijät

Keneltäkään ei varmaan ole jäänyt huomaamatta, että elokuvan pääroolia esittää Tom Cruise hävittäjälentäjä Maverick, aivan kuten ensimmäisessä elokuvassa. Hänen rinnallaan on kuitenkin kokonainen joukko uusia näyttelijöitä, jotka kaikki ovat todella hyviä; Miles Teller (Whiplash) Roosterina, Jon Hamm (Mad Men) Cyclone:na, Monica Barbaro Phoenixina, Glen Powell Hangmanina ja Jennifer Connelly (A Beautiful Mind) vanhana Maverick-flirttailijana Penny Benjamin.

*Pilotti Rooster, jota esittää Miles Teller.

Elokuvassa on paljon näyttelijöitä, jotka ovat enimmäkseen lentokoneissa, mutta juuri se tekee elokuvasta ainutlaatuisen: he ovat itse lentokoneissa tekemässä näitä manöövereitä oikeasti - ja se näkyy. Tämä on fyysisesti vaativa elokuva kaikille näyttelijöille, ja on todella vaikuttavaa, että lentokohtaukset kuvattiin lentokoneissa sen sijaan, että ne olisi tehty digitaalisten efektien avulla.

Musiikki ja ääni

Siirrytään siis yhteen niistä asioista, jotka tekivät Top Gun - lentäjistä parhaat:sta klassikon, josta siitä tuli; musiikkiin. Mitään ei ole säästelty, kun on otettu Harold Faltermeyer:n maailmankuulu soundtrack ja annettu Hans Zimmer:n laittaa siihen ainutlaatuinen ja pommimainen leimansa, ja apuna on musiikillinen moniottelija Lady Gaga.

*Strid-pilotit Payback (Jay Ellis), Phoenix (Monica Barbaro) ja Fanboy (Danny Ramirez).

Heti Top Gun: Maverick:n ensimmäisestä kuvasta lähtien on selvää, että musiikki on tehty ilahduttamaan ensimmäisen elokuvan faneja - ja oli itse asiassa aika ihanaa kuulla nuo kuuluisat äänet uudelleen. Joidenkin mielestä se on ehkä liian samanlainen, mutta se on asian ydin.

Arvostelu

Ohjaaja Joseph Kosinski (Oblivion, Tron: Legacy) ansaitsee kiitosta siitä, että hän on tehnyt Top Gun: Maverick-elokuvan ainoalla tavalla, joka tekee oikeutta ensimmäiselle elokuvalle - oikeilla lentokoneilla ja todella terävillä lentokohtauksilla. Se, että elokuvaa on nauhoitettu etukäteen jo vuosia, on luultavasti tarkoittanut sitä, että he ovat voineet hioa sitä viimeistä yksityiskohtaa myöten, koska se on teknisesti erittäin hyvin tehty elokuva.

*Elokuvan pääosanesittäjä Tom Cruise roolissa Pete "Maverick" Mitchell.

Jotkin kohdat elokuvassa ovat niin naurettavia, että tuskin uskoo silmiään, mutta kaikki muu - se, millä on oikeastaan merkitystä tällaisessa elokuvassa - on niin hirvittävän hyvin tehty, että minun on pakko antaa tälle elokuvalle korkea arvosana pienistä puutteistaan huolimatta. Tämä on huippuluokan viihdettä riippumatta siitä, mitä mieltä olet itse tarinasta.

Lisäksi monet kysyvät, onko se parempi kuin alkuperäinen, ja vastaus tähän kysymykseen on kyllä - ilman muuta! Jos pidit alkuperäisestä, rakastat Top Gun: Maverick.

**Top Gun: Maverick saa Suomen ensi-iltansa tänään keskiviikkona 25. toukokuuta 2022.

Arvosana

Top Gun: Maverick saa arvosanan 9 ulos 10.


Tämä artikkeli käsittelee

Kirjoittanut
Jaakko Niemi

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

    Kommentti tämä artikkeli