Arvostelu: Vaiana

Disneyn uusimmassa seikkailussa rikotaan trendiä missä naiset ovat aina hädässä ja annetaan sen sijaan sankarin roolin prinsessalle.

Kertomus

Sen jälkeen, että puolijumala Maui (Dwayne Johnson) varastaa kiven mikä on maaemon “sydän” (minkä kutsutaan elokuvassa “Te Fiti), kaikki elävää Polynesian saaristolla alkaa pikkuhiljaa kuolla. Sen jälkeen, että tulevaa päällikkö Vaiana (Cravalho) saa kuulla legendasta missä Maui varastaa sydämen, hän lähtee sieltä pois metsästämään sekä Mauia että kiveä - joka on palautettava Te Fitiin ennen kuin koko maailma on kuollut.

Kun hän sitten löytää Mauin, käy ilmi, että se ei ollut niin helppoakaan, koska Mauilla ei ole taikavoimia enää. Vaianan täytyy auttaa Mauia saamaan voimat takaisin, jotta hän löytää kiven.

Käsikirjoitus ja ohjaus

Elokuvan on ohjannut yhteensä neljä elokuvaohjaajaa, mutta pääasiallisesti elokuvan on ohjannut Disney-kaksikko joka on ennen antanut meille menestyksiä kuten Aladdin, Pieni merenneito, Herkules, Treasure Planet, sekä Prinsessa ja sammakkoRon Clements ja John Musker. Niiden lisäksi Don Hall ja Chris Williams ovat apulaisohjaajia, mutta en tiedä kuinka paljon vaikutusta heillä on ollut. He ovat todennäköisesti vastanneet elokuvan pienemmistä osista.

Riippumatta siitä että kuka on tehnyt mitä, niin Vaiana on hirveän hyvin tehty elokuvan missä kaikilla kohtauksilla on tarkoitus ja vie kertomus eteenpäin sujuvalla tavalla.

Hahmot jotka näemme, lähinnä ”Pua”-possu ja ”Heihei”-kana ovat sekä autenttisia että hauskoja. Näemme Vaianan rakkautensa vettä ja merta kohtaan syntyä hänen suhde isoäitinsä kanssa kauttaan, suhde joka pidetään hengissä ja joka auttaa hänet elokuvan läpi.

Kun hän sitten tapaa puolijumala Mauia, tutustuu häneen ja alkaa tehdä yhteistyötä hänen kanssansa, ilmeinen suhde syntyy sieltäkin. Sen vain huomaa, että ne, jotka ovat kirjoittaneet tämän elokuvan on just tämän aiheen kanssa työskennellyt useita vuosikymmeniä.

Näyttelijät

Havaijilainen näyttelijä Auli'i Cravalho loistaa Vaianan alkuperäisenä äänenä, tai Moana mikä on hänen nimensä englantilaisessa versiossa. Rooli sopii hänelle kuin käsi hanskassa ja kun olen jälkikädessä kuunnellut muutama elokuvantekijöiden haastattelua, on ihan selvä, että oli Auli'i joka sai sen läpi. Silloin he tiesivät, että olivat löytäneet oikean henkilön näyttelemään sankarittaren roolia.

Mauin ääntä näyttelee Dwayne Johnson, joka myös tekee erittäin hyvän työn. Melkein yllättävän hyvän. En ole koskaan pitänyt häntä hyvänä näyttelijänä mutta tässä elokuvassa hän antaa hahmolleen uskovuutta sekä dialogeissa että lauluissa. Fakta on se, että kappale You’re Welcome on myyty platinaa Yhdyisvalloissa mikä tarkoittaa sen että se on ostettu vähintään 10 miljoonaa kertaa.

Musiikki

Kaiken muun lisäksi, mikä saa Vaiana erottumaan muista tämän ajan julkaistuista perheanimaatioelokuvista, musiikki on myös huippuluokkaa, jonka säveltää: Mark Mancina, Lin-Manuel Miranda sekä Opetaia Foa'i. Vaikka tuntuu siltä että toistan itseäni, niin musiikki on myös erittäin hyvä; täydellinen ”fiilismusaa” joka sopii hyvin kaikissa jännittävissä kohtauksissa.

Arvostelu

Sitä on helppo pitää itsestäänselvyytenä, mutta mitä enemmän sitä ajattelee, sitä enemmän ymmärrät, että Disney-elokuvien tytöt eivät ole koskaan luonnostaan ​​vahvoja. Vaiana muuttaa tämän ja antaa sankarittaren, joka ei myöskään ole yhtä kapea kuin tikku, olla keskeinen rooli tarinassa. Muuten elokuva on erittäin viihdyttävä ja näyttää uskomattoman hyvältä, mukavilla animaatioilla ja valoilla ja realistisella vedellä.

Lasten elokuvana tämä on epäilemättä täyskymppi, ja vaikka meille vanhemmille arvosana laskeekin, se on yksi niistä lastenelokuvista, jonka mielellään katson yhä uudelleen ja uudelleen.

Positiivisesti

  •   Lopulta vahvempi naispäähenkilö
  •   Visuaalinen mestariteos
  •   Kaunista musiikkia

Negatiivinen

  •   Ei mitään

Arvosana

Vaiana saa arvosanan 8 ulos 10.


Tämä artikkeli käsittelee

Kirjoittanut
Jaakko Niemi

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

    Kommentti tämä artikkeli