Parasta Christopher Nolan -elokuvaa

Tässä käymme läpi brittiohjaaja Christopher Nolanin parhaat elokuvat.

Christopher Nolan on yksi aikakautemme menestyneimmistä ohjaajista, mutta mitkä ovat hänen parhaat elokuvansa? Olemme listanneet tähän rajoja venyttävän ohjaajan kymmenen parasta elokuvaa.

10. Insomnia

Mementon menestystarinan jälkeen, Nolan päätti tehdä Insomnian, joka oli uusi versio vuonna 1997 tehdystä norjalaiselokuvasta. Päärooleissa näyttelevät Al Pacino ja Robin Williams.

Vaikka Insomnia on laadukas trilleri, se ei pysty murtautumaan tämän ylemmäs listallamme. Syy siihen on selkeä — Nolan on tehnyt niin paljon loistavia elokuvia.

9. The Dark Knight Rises

Yön Ritarin paluu on kolmas ja viimeinen osa Nolanin Batman-trilogiassa. Siinä Batman (Christian Bale) palaa Gothamin sankariksi, kun hän yrittää estää Bane-pahista ottamasta kaupunkia valtaansa.

Elokuva on ehdottomasti katsomisen arvoinen, jos olet Nolan-fani, mutta se tuntuu myös hieman kiireellä tehdyltä. Elokuvassa on muutamia loogisia epäkohtia, ja loppupeleissä Bane on pahiksena hieman vaisu. Kokonaisuutena se on silti tyylikäs päätös trilogiaan, vaikka se ei ylläkään vuoden 2008 Yön ritarin tasolle.

8. Batman Begins

Batman Begins on Christopher Nolanin ensimmäinen Batman-elokuva, ja tässä saamme nähdä Christian Balea Bruce Waynen roolissa, joka elokuvan edetessä muuttuu Batmaniksi.

Moni kohotti kulmakarvoja kuullessaan, että Nolan oli tuomassa Batmanin takaisin valkokankaalle — mahtaisiko sellainen temppu onnistua? Näin jälkikäteen voimme kuitenkin todeta, että raaka ja realistinen tyyli, jonka Batman Begins antoi Batmanille, oli juuri se mitä tarvittiin. Nyt elokuvat otettiin vakavasti.

7. Tenet

Tenetissa syntyy mahdollisuus matkustaa taaksepäin ajassa ja tätä tulevaisuuden pahat voimat tietenkin yrittävät käyttää hyödykseen. Nolanin elokuvista tämä on se, joka eniten muistuttaa vakoojatrilleriä. Se on kyllä jännittävä, mutta lopulta ehkä kuitenkin myös hieman hämmentävä.

Nolania selkeästi viehättää ajan konsepti, jota voi jopa pitää määrittävänä ominaisuutena hänen elokuvissaan. Hän leikkii ajalla myös elokuvissa Memento ja Interstellar (niistä lisää alempana), mutta Tenetssa hän vie käsitteen todella syville vesille. Joidenkin mielestä elokuva on liian hankala, mutta jos tykkää scifistä ja aikamatkustuksesta, on harva elokuva joka tarjoaa yhtä paljon.

6. Dunkirk

Sotaelokuva Dunkirk käsittelee toisen maailmansodan operaatio Dynamoa, jossa britti-sotilaita yritetään evakuoida piiritetystä Dunkerquesta.

Dunkirk on hyvin intensiivinen sotaelokuva, joka samaan aikaan seuraa tarinaa kolmelta eri näkökannalta; rannalle piiritetyt sotilaat, ilmatilan lentäjät sekä yksityisillä veneillä pelastusoperaatioon osallistuvat brittisiviilit.

5. Memento

Memento joka nosti Nolania suuren yleisön tietoisuuteen, on kostoelokuva joka rakentuu muistinsa menettäneen miehen ympärille. Jahdatessaan vaimonsa murhaajaa hän kirjoittaa muistiinpanoja sekä kotiinsa että tatuoi niitä vartaloonsa. Onnistuuko hän ratkaisemaan mysteerin?

Heti kättelyssä voin sanoa, ettei Memento ei ole ihan samanlainen kuin muut elokuvat. Se kulkee nimittäin takaperin: Näet kohtauksen ja sen jälkeen näet kohtauksen, jonka oikeasti olisi pitänyt tulla ensin. Elokuva on erittäin taitavasti tehty, vaikka kerrontatapa onkin hämmentävä alkuun. Lopulta tarina Leonardista ja hänen vaimonsa murhasta tulee hyvällä tavalla kerrotuksi.

4. Inception

Scifi-trilleri Inceptionista tuli uraauurtava jättimenestys ja se ansaitsee ehdottomasti paikkansa korkealla listassa. Elokuvassa on mahdollista soluttautua ihmisten uniin ja tätä Leonardo DiCaprio käyttää hyödykseen omiin tarkoituksiin.

Kokonaisuutena Inception on todella viihdyttävä elokuva, jota voi katsoa uudelleen ja uudelleen. Selkeästi yksi Nolanin parhaista.

3. Interstellar

Kun levisi huhu, että Nolan aikoo tehdä avaruusseikkailun Yön Ritarin paluuin jälkeen, monet suhtautuivat asiaan skeptisesti, myös minä. Elokuvasta tuli kuitenkin todellinen täysosuma. Harvoin avaruus on ollut yhtä koskettava kuin Interstellarissa.

Elokuvassa maapallo vetää viimeisiään, ja ihmiskunnan täytyy löytää toinen planeetta. Yrityksessä löytää toinen asuttava planeetta, NASA on lähettänyt astronautteja kaukaisiin galakseihin madonreiän kautta. Nyt Matthew McConaugheyn täytyy löytää sopiva planeetta ihmiskunnalle.

2. The Prestige

Seuraava elokuva listalla on The Prestige vuodelta 2006, joka julkaistiin Batman Beginsin ja Yön ritariin välissä ja joka ehdottomasti kuuluu suosikkeihini. Pääroolissa näemme jälleen kerran Christian Bale, tällä kertaa nuorena taikurina 1800-luvun Lontoossa.

Hän kilpailee menestyksestä pääkilpailijansa vastaan, jota näyttelee Hugh Jackman ja lopulta heidän maaninen kilpailunsa johtaa traagisiin seurauksiin heille molemmille. Todella hyvä elokuva, jonka voi katsoa monta kertaa uudelleen.

1. The Dark Knight

Sitten siihen elokuvaan joka mielestäni on Nolanin paras: Yön ritari vuodelta 2008. Tämä on keskimmäinen The Dark Knight -trilogian Batman-elokuvista, jossa kohtaamme Batmanin arkkivihollisen Jokerin, jota näyttelee Heath Ledger.

Vaikka kyseessä on supersankarielokuva, Yön ritari omaa eräänlaisen aitouden jonka myötä kokonaisuus nousee uusiin korkeuksiin. Se on vahva kertomus uhrauksista ja siitä, mitä supersankarina oleminen oikeasti merkitsee.


Tämä artikkeli käsittelee

Kirjoittanut
Jaakko Niemi

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

    Kommentti tämä artikkeli