Parhaat avaruusmatka-elokuvat

Tähän olemme keränneet parhaat ihmisten avaruusmatkoista kertovat elokuvat.

Ihmiskunta on kauan ihaillut tähtitaivasta ja haaveillut avaruuden tutkimisesta. Näin ollen kukaan ei varmasti ole yllättynyt, että vuosien varrella on tehty hyvin paljon avaruusaiheisia scifi-elokuvia. Tässä ovat meidän suosikkimme.

7. The Martian

Elokuvassa The Martian astronautti Mark Watney (Matt Damon) jää yksin Marsiin. Saamme seurata sekä hänen omia kokemuksiaan autiolla planeetalla että kollegoiden intensiivistä työtä hänen pelastamisensa eteen — huolimatta siitä, että tehtävä vaikuttaa toivottomalta.

Elokuva perustuu kirjailija Andy Weirin kirjaan, ja vaikka elokuva ei mielestäni ollut aivan yhtä hyvä kuin kirja, se on silti ehdottomasti näkemisen arvoinen Ridley Scott:in ohjaama scifi-seikkailu.

6. Sunshine

Yksi minun henkilökohtaisista suosikeistani on Sunshine, jonka on tehnyt Danny Boyle. Elokuva sijoittuu tulevaisuuteen, jossa heikentynyt aurinko uhkaa ajaa ihmiskunnan sukupuuttoon. Ongelman ratkaisemiseksi joukko astronautteja lähetetään aurinkoon, tehtävänään räjäyttää massiivinen ydinpommi auringon sisällä. Tämä ratkaisu ei välttämättä ole kovin vakuuttava, mutta itse elokuva on erittäin hyvin tehty.

Elokuva suorastaan kuhisee hyviä näyttelijöitä, miehistössä on muun muassa Cillian Murphy, Cliff Curtis, Rose Byrne, Hiroyuki Sanada, Michelle Yeoh, Chris Evans ja Benedict Wong. Miinuksena voidaan pitää sitä, että elokuva karkaa hieman raiteilta loppua kohden, ja on siinä kohtaa enemmän kauhuelokuva kuin scifi-elokuva. Kokonaisuutena elokuva on silti todella hyvä.

5. Apollo 13

Vuonna 1995 ilmestyi yksi parhaista avaruuselokuvista ikinä; Apollo 13 -sukkulan epäonnistuneen kuulennon dramatisointi.

Apollo 13 on ainutlaatuinen siinä mielessä, että kohtauksissa näyttelijät olivat oikeasti painottomassa tilassa. Koska siihen aikaan ei ollut riittävän hyviä erikoistehosteita, ongelma ratkaistiin käyttämällä NASA:n "vomit comet", missä siis todellakin voi olla painottomassa tilassa. Kaikki painottomat kohtaukset ovat siis tapahtuneet juuri niin kuin näet ne.

4. First Man

La La Landin menestyksen jälkeen, ohjaaja Damien Chazellea pyydettiin tekemään elokuvaa Yhdysvaltojen avaruusohjelmasta, jonka menestyksekkäästä kuulennosta oli kulunut 50 vuotta vuonna 2019.

Tuloksena on Neil Armstrong-biografia First Man, jossa Ryan Gosling näyttelee pääroolia kuuluisana astronauttina. Elokuva on todella mielenkiintoinen ja käsittelee kaikkia heidän vastoinkäymisiään ja onnistumisiaan.

3. Vuosi 2001 - avaruusseikkailu

Stanley Kubrick on tehnyt ehkäpä kaikista tunnetuimman avaruusseikkailun; 2001: Ett rymdäventyr. Siinä Dave Bowman (Keir Dullea) lähtee suorittamaan mystistä tehtävää avaruuteen, ja tehtävän edetessä avaruusaluksen tietokone HAL alkaa käyttäytyä yhä omituisemmin.

2001: Ett rymdäventyr on upea elokuva avaruusmatkoista ja ihmisyydestä, mutta Kubrickin erikoinen tyyli ei aina sovi kaikille. Jos pidät avaruuselokuvista, olet kuitenkin velkaa itsellesi sen, että annat elokuvalle ainakin mahdollisuuden.

2. Gravity

Kun tarkastelee elokuvia käsityönä, harva pystyy laittamaan kampoihin Alfonso Cuaronille. Portfoliossaan hänellä on moderneja klassikoita kuten Ihmisen pojat, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban jat nyt tuoreimmillaan Roma. Myös Gravity on elokuva, joka ei olisi voinut syntyä useimpien muiden ohjaajien käsistä.

Gravityssa hän vie kaiken askeleen pidemmälle ja antaa meille avaruuselokuvan täysin ilman leikkauksia. Elokuvassa Sandra Bullockin täytyy paeta tuhoutuneesta avaruusaluksesta ja suunnata kohti maata kiertäviä avaruusasemia.

1. Interstellar

Kun Christopher Nolan sai Dark knight -trilogian päätökseen, hän suuntasi katseensa avaruuteen ja loi vuoden 2014 suurmenestyksen Interstellar. Pääroolissa on Matthew McConaughey, kun vieraista maailmoista etsitään paikkaa, jossa ihmiskunta voisi selviytyä maapallon tuhoutuessa.

Sekä elokuvan kuvaus ruotsalais/hollantilaiskuvaaja Hoyte van Hoyteman tekemänä että Hans Zimmerin säveltämä musiikki, nostavat elokuvan sellaiselle tasolle, johon muut avaaruselokuvat eivät mielestäni yllä. Elokuva on mestariteos, joka käsittelee sekä perhettä että ihmiskuntaa ja ihmiskunnan mahdollisuuksia avaruuden tutkimiseen.


Tämä artikkeli käsittelee

Kirjoittanut
Essi Hakala

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

    Kommentti tämä artikkeli